NYÍLTCSATORNÁS TÉRFOGATÁRAM-MÉRŐ  

                                                                 

A RAVEN-EYE rendszer egy olyan áramlásmérő műszer, ahol az érzékelő a nyílt csatorna felett 2 paramétert mér:

  • Áramlási sebességet radar elven
  •  Folyadék magasságot ultrahang vagy radar használatával

Az áramlás mennyisége a következő képlet alapján kerül kiszámításra: 

 

Q=V × A

Ahhol Q a pillanatnyilag átfolyt mennyiség (m3/s), V az átlagsebesség (m/s), A a felület (m2).

A RAVEN-EYE™ közvetlen kapcsolat nélküli, radarelven működő érzékelő akkor is működik, ha fa vagy műanyag elemekkel takarják el. Az érzékelő a mérési ciklus során több ezer sebességértéket rögzít, melyek alapján rendkívül pontos átlagsebességet számít feladatorientált DSP (Digital Signal Processor) segítségével, valós idejű spektrumanalízist készítve.

A RAVEN-EYE™ érzékelőt a mérendő folyadék felett kell elhelyezni, elkerülve mindazon problémákat, melyek a hagyományos, folyadékba merülő érzékelőknél tapasztalható.

A RAVEN-EYE™ áramlásmennyiség mérők nagy pontosságú mérési eredményeket szolgáltatnak változatos áramlási és környezeti körülmények között, mint:

1.    alacsony folyadékmagasság

2.    magas sebességértékek

3.    magas szárazanyag tartalmú folyadékok

4.    maró hatású folyadékok

5.    magas hőmérsékletű folyadékok

6.    nagy méretű csatornák

 

RAVEN-EYE rendszer mérési pontjai

 

Áramlási kép

Egy nyílt csatorna teljes keresztmetszetében a sebességeloszlás összhangban van a felületi sebességgel. Ahogy a RAVEN-EYE™ radar a vízszintes felület teljes nagyságában érzékeli a sebességspektrumot, úgy a cső vagy csatorna teljes keresztmetszetében is méri a sebességeloszlást.

A kijelzett értékek már a RAVEN-EYE™ DSP egysége által - az FFT kalkulációs módszerrel - számított értékekként jelennek meg.

Mindent összefoglalva, az alkalmazott eljárásban nincsenek rejtett korrekciók, adatmódosítások, csak a valós mért értékek.

Ez a rendszertulajdonság, amely aRAVEN-EYE™ egyedisége, biztosítja azt a lehetőséget a felhasználó számára, hogy az újonnan installált rendszert, helyes beállításait ellenőrizhesse. A másik lényeges tulajdonság, ami ugyanolyan fontos, mint az előző, hogy az installáció hitelesítése is biztosított a későbbi auditálások számára!

A rendszer előnyei:

·   Az érzékelőt nem szennyezi vagy fedi el a mért folyadékban található hordalék, szennyező anyag!

·   Nincs összekötőhuzal, kábel vagy érzékelő a csatornában, ami megváltoztatná az áramlási körülményeket, tulajdonságokat!

 

A rendszer általános felhasználási területei:

·     Kommunális felhasználások

·     Ipari felhasználálsok

 

A RAVEN-EYE™ érzékelő a következő elektronikával építhető össze:

·   IFQ-MONITOR

·   IFQ-LOGGER

·   UNITRANS

·   RTQ 2000 GPRS

Mindegyik készülék integrált adattároló egységgel szerelt, az adatok visszanyerése PC-n vagy laptopon keresztül a FLO-WARE™ programmal, vagy palmtopon a FLO-WARE™ FX program segítségével történhet.

GSM adapter vagy más távkommunikációs csatlakozó opcióban rendelhető, ugyanúgy, mint a napelemes tápellátó rendszer.

 

 

Magyaroszágon referencia:

 

·  DEKO-FOOD Zrt. Debrecen, DUNAFIN Kft  Dunaújváros, DUNAPACK Zrt. Dunaújváros, DUNACELL Kft. Dunaújváros, Győrhő Kft. Győr, PICK Szeged Zrt. Szeged, CERES ZRT Győr és 3 db a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt-nél